LÉPCSŐ

A lépcső legyen esztétikus kényelmes, jól járható. Ez a lépcső lépésszélességének és magasságának függvénye. Méretét és fajtáját azonban legtöbbször a rendelkezésre álló hely határozza meg. Adott magasságnál nagy alapterületen több fajtából válogathatunk (bevésett, ráültetett lépcsők, íves vagy fordulós megoldással, esetleg pihenővel), míg kisebb alapterületnél csökkenek lehetőségeink (például: helytakarékos vagy matróz lépcső, csigalépcső, eresztékes lépcső).

Legyünk biztonságban a lépcsőn!

A lépcső lehető legbiztonságosabbá tételéhez legalább egy karfának és a szabad oldalon korlátnak is kell lennie. Mindenek előtt tudomásul kell venni, hogy egy lakáson belüli lépcső, főként kisgyermekek számára veszélyforrás. Az ő biztonságuk érdekében érdemes a lépcső aljánál és tetejénél is biztonsági gyermekajtó felszerelése. Ha az egymást követő lépcsőfokok közzé nem kérünk homloklemezt, vagy egy lécet, gyermekünk beszorulhat két lépcsőfokközzé. A korlátot úgy kell kiképezni, hogy a gyermekek sem felmászni, sem átbújni ne tudjanak rajta.

FALÉPCSŐ

 

Az általunk készített falépcsők anyaga legtöbbször akác, bükk, tölgy vagy fenyő. Szerkezetüket tekintve általában a következő három csoportba sorolhatóak:

1. Eresztékes lépcső

Leggyakrabban az egyenes lépcsőknél alkalmazzák. A lépcsődeszkát gerincléces csapolással eresztik be a pofa fájába. Csavaros biztosítás ennél a fajtánál nem szükséges.

2. Bevésett lépcső

Ennél a lépcsőszerkezetnél a lépcsőfokok járó és rugdosó lapjait egyaránt bevésik a pofa oldalába. Az ilyen kötésekkel készült lépcsőnek igen jó a szilárdsága.

3. Ráültetett vagy lebegő lépcső

Ennél a lépcsőfajtánál a lépcsőfokok egy, vagy két lépcső alakú tartógerendára (tartógerincre) vannak ráhelyezve. A tartók hordják a járólapokat, de oldalirányba nem határolják el.

1

2

3

 

 

A bevésett és ráültetett lépcső típusok készülhetnek fordulóval, pihenővel, ferde lépcsőfokokkal vagy ívelt formában is.

Mindezek mellett vállaljuk vas és beton szerkezetű LÉPCSŐK BURKOLÁSÁT!


Nyergelt falépcső: pofafái, amik a tartószerkezet teherhordó elemei alulról támasztják meg a járólapokat, hasonlóan a véset pofafás lépcsőhöz. A szerkezet fenyőből illetve keményfából készül. A lépcsőlap a fallal nem érintkezik, attól 2-3,5 cm távolságra van.
Vésett pofafás falépcső: pofafái, amik a tartószerkezet teherhordó elemei, oldalról fogják közre a járólapokat. A lépcsőlap szélei a pofafában kialakított fészekben ülnek. Készíthető teljesen zárt és homloklapos kivitelben. A lépcső tartószerkezet fenyőből ill. keményfából készül.
A pofafákat a födémhez és a falakhoz rögzítjük, a padlóhoz általában ragasztjuk.
Mindkét lépcsőtípus stabil nem recseg és nyikorog.
Lépcső készíthető teljesen zárt kivitelben is. A lépcső alkatrészeit minden oldalról felületkezeljük a vetemedés és feszültségek kiküszöbölése érdekében.
HOMLOKLEMEZ(rugdosó)

Fémvázas lépcső burkolása

A lépcsőlap 4 cm, az előlap 2 cm vastag. Kialakítható belőle nyílt esetleg zárt lépcső is.

Betonlépcső burkolása

Új betonlépcső készítése előtt tájékozódjon a fából készült, önhordó lépcső szerkezetek nyújtotta lehetőségekről! Ezek ár, kényelem és biztonság tekintetében kiváló alternatívát nyújtanak, ezenkívül sokkal esztétikusabbak is. Az árakat befolyásoló tényező a betonlépcső minősége, a lépcső elhelyezkedése valamint egyéb speciális körülmények. 
A betonlépcső burkolási technikája megegyezik az alaptípusú tömörfa lépcső esetén használt módszerrel. Fa - fal kapcsolatnál szükségszerűen néhány milliméter szerelési hézag mutatkozhat a falak egyenességétől függően. Természetesen a betonlépcső fa lépcsőlap segítségével történő borítása esetén is beépíthetünk látványos korlát, karfa és oszlop elemeket. 

 

Főoldal Ajánlat Lapteteje