Konyhabútorok

Az egyedi konyhabútor előnye, hogy szinte minden elképzelés megoldható.
Adott térben egyedi méretekkel, ötletekkel praktikus és esztétikus konyha hozható létre.

Néhány hasznos gondolat a jól kihasználható konyhabútor megtervezéséhez:

ALAK

Egyenes konyhátleginkább keskeny konyhákban alkalmazzák.
L alakú konyhát tervezhetünk bármilyen méretű helységekbe.
Párhuzamos vagy vvkonyhabútorok minimum 2 m széles helységekbe tervezhetőek.
Tippek:

Egyenes

L alakú

Párhuzamos

U alakú

 

  • Napjainkban divatos és praktikus az egymás mellett álló magas szekrények alkalmazása. Jól elfér benne a beépíthető hűtőszekrény, a mikrohullámú sütő , vagy a beépíthető sütő kényelmes magasságban - hajlongás nélkül rápillanthatunk  a készülő ételre -.
  • Érdemes a főzőlapok mellett szabad helyet hagyni legalább 30 cm-t jobbról, balról, tehát ne rakjuk közvetlenül fal mellé, vagy másik gép illtetve mosogató mellé.
  • Ahol a falak szabnak határt a konyhaszekrény végeinek, érdemes lehet felfelé terjeszkedni, így nyerve felső tárolóhelyeket.

KORPUSZ és FRONT

korpusz= test, váz
front = ajtók, vagy a más elem, ami a korpuszt fedi (pl. bútor redőny)

Méretek


Mind a korpusz, mind a front tervezése előtt érdemes végiggondolni, hogy akik főzni fognak a konyhában, milyen testi adottságokkal rendelkeznek. Nem szerencsés például, ha egy közel 180 cm magas háziasszony, vagy még magasabb háziúr a szabványos 85 cm-es pultmagasságon, görnyedve aprít főznivalót minden nap, arról nem is beszélve, hogy utána a mosogatásnál még mélyebbre hajol.
Ugyanígy alakítható a testmagassághoz a felső szekrénysor magassága is, hiszen egy alacsony személynek hiába építünk a pultfedlaptól 50 cm-es magasságba egy  90 cm-es felsőszekrényt, ha nem éri el a felső polcot.
A front tervezése során érdemes figyelembe venni, hogy a hasonló szélességű ajtók esztétikusabb eredményt adhatnak!

A korpusz anyaga


Általában laminált lapokat használunk (ez a leginkább költségkímélő). Gyakori kérés, hogy a korpusz látható részei (nyitott elemek, látszó oldalak) a fronttal megegyező színűek legyenek. Ilyenkor a fronttal megegyező fafajú, furnérozott lapokat alkalmazzuk.
A laminált bútorlapokról tudni érdemes, hogy több száz színben megrendelhető, valamint több nagy bútorgyártó cég is ezt alkalmazza. A furnérozott lapok a fronttal való azonos szín elérése érdekében pácolást és lakkozást igényelhetnek.
Ritkább és költségesebb igény a tömörfa, vagy furnérozott korpusz.

 

A front anyaga


Laminált bútorlap
Kétségkívül ez a legolcsóbb és a leggyakoribb anyag. A színválaszték, mint már említettük óriási, és bátor színkombinációkkal könnyen megvalósíthatjuk elképzeléseit.
A bútor élettartamának növelése érdekében a frontnál az élzárást 0,4 mm, vagy 2 mm vastag műanyag élzáróval (ABS) ajánljuk.
Ezen konyhákat a lapszabászatunktól függően 2-3 hét alatt el tudjuk készíteni és így talán ez a leggyorsabban elkészíthető változat.

MDF lapok
Az MDF jelentése farost lemez. Készülhet festve vagy fóliázva. Rengeteg marásminta és színárnyalat közül választhatunk, legyen álmunk akár egy faerezett mahagóni vagy egy fényes citromsárga színű konyhabútor.
MDF front esetén a hőelvezetés igényel külön figyelmet, mivel a fólia magas hőmérsékleten leválhat, vagy felhólyagosodhat. Legnagyobb hátránya, hogy felülethibái nem javíthatóak, cserélni kell.


   

Furnérozott ajtók

Fenyő

Dió

Antik beige


Előnye, hogy természetes anyagú és megjelenésében a tömör fahatást váltja ki, mégis költségkímélőbb. A furnér igazából hámozott fa, amit egy hordozóra (MDF vagy forgácslap) ragasztanak, préselnek. Ezt követően pácolható illetve lakkozható, így megszámlálhatatlan színvariáció létezik. Sérülés esetén csak nehezen, vagy egyáltalán nem javíthatóak.

 

Tömör faajtók
Természetes, elegáns, szín és forma terén sokféleképpen alakítható. A felsorolt frontfelületek közül ez a legköltségesebb. Előnye, hogy sérülés esetén általában javítható. Felületkezelése: pácolás és lakkozás.

 

GÉPEK – Konyhai eszközök

Célszerű a konyha tervezését azzal kezdeni, hogy eldöntjük milyen és mekkora gépparkot szeretnénk használni. A mosogatótálca mérete kihathat az alatta lévő szekrény méretére, egy beépíthető páraelszívó szintén befolyásolhatja a befogadó szekrény méretét stb. A hűtő helyének, magasságának meghatározása is fontos… és így tovább…


Tippek:

  • Ha a sütőhöz nem kívánunk minden alkalommal lehajolni és különálló sütő és főzőlap vásárlását tervezzük, érdemes a megfelelő magasságban állószekrénybe beépíttetni.
  • Amennyiben mosogatógép használatát tervezzük, célszerű azt a mosogatótálca mellé beépíteni, így a víz és szennyvíz kiállások a mosogatószekrénybe kerülhetnek, ellenkező esetben számolnunk kell ezek jelenlétével a gép melletti szekrényben.

VILÁGÍTÁS

 

Az általános mennyezeti világításon kívül praktikus az egyes „munkaállomások” feletti világítótestek megtervezése, beépítése, hiszen ki tudja a lencsét kiválogatni egy a fejével eltakart láma fényénél?! Célszerű ezeket akár neoncsőről, akár halogén világítótestekről van szó az alsó konyhaszekrény aljára szereltetni.
Természetesen esztétikai szempont lehet, a felsőszekrény koronájába beépített halogén világítás, üveges ajtók mögötti hangulatvilágítás, mely még szebbé varázsolhatja konyhabútorunkat.

VILÁGÍTÁS

 

Főoldal Ajánlat Lapteteje